INDIAN HISTORY Objective Questions for class iv exams download pdf

 

Download Link At End

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now

INDIAN HISTORY

Objective

Applicable For All Competitive Exams

1500+ Sure Questions   Which of the following Vedas deals with magic spells and witchcraft?

(a) Rigveda

(b) Samaveda

(c) Yajurveda

(d) Atharvaveda

Ans: (d)

2. The later Vedic Age means the age of the compilation of

(a) Samhitas

(b) Brahmanas

(c) Aranyakas

(d) All the above

Ans: (d)

3. The Vedic religion along with its Later (Vedic) developments is actually known as

(a) Hinduism

(b) Brahmanism

(c) Bhagavatism

(d) Vedic Dharma

Ans: (b)

4. The Vedic Aryans first settled in the region of

(a) Central India

(b) Gangetic Doab

(c) Saptasindhu

(d) Kashmir and Punjab

Ans: (c)

5. Which of the following contains the famous Gayatrimantra?

(a) Rigveda

(b) Samaveda

(c) Kathopanishad

(d) Aitareya Brahmana

Ans: (a)

6. The famous Gayatrimantra is addressed to

(a) Indra

(b) Varuna

(c) Pashupati

(d) Savita

Ans: (d)

7. Two highest ,gods in the Vedic religion were

(a) Agni and Savitri

(b) Vishnu and Mitra

(c) Indra and Varuna

(d) Surya and Pushan

Ans: (c)

8. Division of the Vedic society into four classes is clearly mentioned in the

(a) Yajurveda

(b) Purusa-sukta of Rigveda

(c) Upanishads

(d) Shatapatha Brahmana

Ans: (b)

9. This Vedic God was ‘a breaker of the forts’ and also a ‘war god’

(a) Indra

(b) Yama

(c) Marut

(d) Varuna

Ans: (a)

10. The Harappan or Indus Valley Civilisation flourished during the ____ age.

(a) Megalithic

(b) Paleolithic

(c) Neolithic

(d) Chalcolithic

Ans: (d)

11. The first metal to be extensively used by the people in India was

(a) Bronze

(b) Copper

(c) Iron

(d) Tin

Ans: (b)

Leave a Comment